Kuchnia kaszubska – czym nas zaskoczy?



Kaszuby wydają się być niezwykłym miejscem w skali Polski. Region od wieków kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez ustawę zasadniczą językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się także szczycić swoją własną kuchnią. Kościerzyna – stolica Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu spróbować, zalicza się do tych, obok których nie można przejść obojętnie.

Na czym polega wyjątkowość kaszubskiej kuchni?

Jak większość kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska mocno złączona jest z rytmem życia obywateli. Znaczy to, że wpływ mają na nią sezony oraz dary, które wypuści ziemia. Od dekad mieszkańcy regionu trudnili się rolnictwem i połowem ryb. Dzięki temu naczelne frykasy w tej kuchni bazują na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to także całkiem mocno zalesione terytoria. Sprawia to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalna ludność z pokolenia na pokolenie przekazują sobie wiedzę na temat zdobywania, magazynowania i przede wszystkim przygotowywania miejscowych darów ziemi. Odpowiednio wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w wielu miejscach można tu spotkać w menu potrawy takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak wybrać na rodzimą kuchnię.

Z jakich potraw słyną Kaszuby?

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich mnogość. Szum drzew daje ukojenie, uroku dodają im występujące co jakiś czas jeziorka. Są to podręcznikowe okolice na zżycie się z naturą i naładowanie baterii. Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z miejscową kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przykuwające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wakacje to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje miejscowe frykasy. Zwłaszcza popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając informacji na ten temat, wielu znawców poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku. Opróćz tego lokalsi oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze podają z grzybami z kaszubskich lasów. Gdy na mapie naszej wyprawy występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić research. Często szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć ciekawe opcje. Jeśli chcemy na prawdę poznać tą kulturę dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.